Krádež auta je otázkou dopytu a času

Krádež auta je otázkou dopytu a času


Otvorenie auta je iba otázka času
Áno, len otázkou dopytu a času. Preto je pri zabezpečovaní vozidla dôležité poznať odpoveď na predchádzajúce tvrdenie. Veď vždy nákup ukončíme až keď predávajúci oznámi za koľko a kedy tovar dodá a nám vyhovuje cena aj čas. Skúsme sa pozrieť bližšie na tieto dve tvrdenia:

Dopyt

Vaše auto môže byť terčom zlodejov, ak niekto bude chcieť model, ako práve vlastníte, bude potrebovať z neho súčiastky na opravu, alebo ostane na ulici s plnou nádržou naštartovaným motorom a otvorenými dverami a nápisom „Sprav si Vianoce!“.
Len poznamenávam, že najvhodnejšie miesto na uloženie dokladov od vozidla nie je v slnečnej clone. V tom lepšom prípade Vám ostane auto bez riadiacej jednotky motora a airbagov hrdo stojace na tehlách. V tom horšom len prázdne miesto na parkovisku a hromada starostí. Dobrá výzva na vykradnutie, ktorej málokto odolá je  aj nová navigácia pod čelným sklom, kožený kufrík (notebook) na zadnom sedadle, servisné náradie a reklamný nápis v duchu „Rozvoz zlata a šperkov“.  Položte si otázku je moje auto, alebo súčiastky z neho žiadané? Ak dnes ešte nie tak o pol roka už možno áno. Najhoršie sú na tom nové vozidlá najpredávanejších modelov. Ja ich volám pojazdná samoobsluha náhradných dielov. Len tak zo zaujímavosti skúste zadať do vyhľadávača „kúpim airbag“, alebo niečo podobné a vyhľadávač Vám ponúkne vyše milióna odkazov. Ak to zadáte anglicky ihneď máte ďalších niekoľko desiatok miliónov odkazov. Čo momentálne najviac  ide môžete zistiť na nasledujúcom linku:
Najkradnutejšie autá na Slovensku

Čas

Druhá premenná čas  je doba, za ktorú moje auto otvorí a spojazdní prípadný zlodej, alebo demontuje potrebný diel a kedy to urobí. Treba si uvedomiť, že vchod do auta je možný nie len pomocou kľúča a diaľkového ovládača cez dvere, ale napríklad aj hydraulické nožnice, kameň a šnúrka sú výborné univerzálne nástroje. Tak ako zdokonaľovanie bezpečnostných dverí v objektoch malo za následok nárast vykrádania cez stenu je možné bádať tento trend aj vo vozidlách. Vystrihnutý otvor v dverách, aby sa bolo možné dostať k riadiacej jednotke dverí a auto nie len otvoriť, ale aj odalarmovať už niektorí vodiči zažili. Tu platí pravidlo o ceste menšieho odporu. Doba za ktorú je možné vozidlo otvoriť je od niekoľkých sekúnd po niekoľko minút a závisí aj od toho, čo všetko sa pri otváraní môže poškodiť. Kedy sa kradne? Kedysi to bolo väčšinou v noci. Dnes to už neplatí je éra rozmachu telekomunikačných prostriedkov, takže kým Vy nakupujete, na aute sa už pracuje. Tá osoba, ktorá sa okolo Vás motá a máte z nej taký čudný pocit v prípade že sa chcete neočakávane vrátiť k autu prezvoní kámoša. Ak odrazu zmizla, tak už majú zarobené.
Pomáhať a chániť!
Čas vlámania do niektorých typov áut:
Daewoo Matiz SE Plus      1,00 s
Fiat Seicento 1.1 Sporting 1,54 s Citroen Saxo 1.6 VTS      1,97 s
Hyundai Atos Plus             3,72 s
Ford Focus 2.0i Ghia          3,85 s
škoda Felicia       6,15 s
Chrysler Voyager 2.5 TD LE            8,28 s
Peugeot 306 1.9 TD GLX  19,03 s Seat Cordoba 2.0 SX         23,87 s
Mercedes A160 Avantgarde            37,43 s
VW Polo 1.6 GL  52,66 s
škoda Octavia 1.6 GLXi Estate      viac ako 5 min.
VW Golf 1.9 TDi SE           viac ako 5 min.
Teraz viete prečo sa hovorí niektorým autám "dobrá klobása"
Štatis tiky Ministerstva vnútra udávajú, že na Slovensku sa ukradne ročne približne 3300 až 3400 vozidiel z toho sa objasní okolo 800 prípadov. V akom stave dostanete auto sa už neuvádza. Nahlásených krádeži vecí z auta viac ako 7200 prípadov z čoho sa objasní  asi jedna desatina. Dovolím si tvrdiť, že veľa ľudí ak nemá veľkú škodu krádež ani nenahlási, takže číslo môže zaokrúhliť na 8000.  Ak by sme zoradili tieto autá za seba vytvoril by sa rad dlhý skoro 70 km, vlastne o 16 km kratší musíme odpočítať autá, ktoré sa nenašli. Ak majú policajti ku každému vozidlu prísť  spísať zápisnicu, výpovede svedkov vypísať potvrdenie pre poisťovňu, založiť údaje do databáz a vypísať ďalšie papiere pre papiere, tak sa nikto nemôže čudovať, že na hľadanie páchateľa im už čas neostane. Ak im náhodou dodáte aj páchateľa, tak im pribudne ďalšie papierovanie a povinnosti, aby boli dodržané všetky práva toho nevinného človeka, ktorý Vás môže zažalovať zo zamedzovania osobnej slobody a zrazu Ste nie len poškodený, ale aj ten zlý.
Áno prevencia je najlepší liek. To , aby Ste znížili dopyt po svojom aute môžete ovplyvniť iba čiastočne viď obrázok, ale to aby ste predlžili dobu potrebnú na ukradnutie a zvýšili možnosť prichytenia zlodeja môžete ovplyvniť výraznejšie. Nechajte si preto zabezpečiť auto vo firme  Secar Košice, s.r.o., kde Vám odborne poradíme a vyberieme najvhodnejší spôsob ochrany vozidla.
Nabudúce si povieme niečo o tom, prečo, kto a ako sa kradnú autá.

Komentáre

Obľúbené príspevky